28 februari 2012

Måndags-tv (Drömmen om landet och 30 grader i februari)

Fyra måndagar i rad har jag suttit bänkad framför tv:n. SVT1 sänder två program efter varandra med samma tema: önskan att börja ett bättre liv någon annanstans. I Drömmen om landet handlar det om Sverige, i 30 grader i februari om Thailand. Det är också två olika genrer, reality och drama.

Fyra familjer från Stockholmstrakten ska byta sin stressiga tillvaro till en lugnare är det tänkt. I går introducerades den fjärde familjen, ensamstående Louise Yourstone med sina två döttrar. Hon är marknadsförare till vardags och hade många idéer inför sommaren på en båtmack i skärgården. Det var inget mindre än Strindbergs och Hemsöbornas Kymendö de skulle bo på. Louise föreföll vara en mycket energisk och positiv person. Men hon verkade tappa hakan inför den första kontakten med den nya verkligheten. Utvecklingsmöjligheterna var begränsade, och familjen fick en lång lista av värdparet på vad de skulle göra. Segel- och båtvärlden visste de heller inte mycket om, men det hade inte avskräckt.

Familjen Borgström på bondgården i Malsta tycker jag tar upp för stor del av programmet, men det är kanske för att jag är mer intresserad av de andra. Borgströms kommer med egna initiativ men har egentligen bara att följa rutinerna på gården. Det är förstås inte så bara för tonåringarna som ska gå upp halv 7 eller tidigare varje morgon. Det blir en hel del om arbetsfördelning. De små knorrar om att de fått för lätta uppgifter, som att vända på ägg som ska kläckas och gå ut med hundar. Förtjusande pyttesmå kattungar får de ta emot i alla fall och att bygga hönshus med pappa blir populärt. Äldste sonen Fredrik mår riktigt bra. Han jobbar hårt och tycker om det.

Familjen Fourén har bed and breakfast i Tjällmo men också café och pubkvällar. De kommer fint in i trakten. Öppningskvällen gav resultat i kassan och nyttiga kontakter. Sonen erbjuds tur i raggarbil i detta avsnitt, och en gemytlig östgötska skapar stämning. Mamman är nog fortfarande ganska stressad och bekymrad över allt som ska ordnas. Inte konstigt. En helt ny verksamhet ska startas upp. Pappa som är steward är kanske mer van.

Familjen Jonsson-Ekberg är mina favoriter. Roger och Lotta är skådespelare som inte är mer etablerade än att de fått vara påhittiga hemma också. De har en fjortonårig son Teodor som mest har varit med mamma. Föräldrarna träffades 1996, men de har inte bott ihop. Det ska bli ändring på det från och med nu, och det ser bra ut. Roger och Teodor umgås som riktiga karlar när de ska skaffa fram virke till en bar. Framsidan på krogen i Ljugarn måste bli mer inbjudande. När de skulle göra reklam för stället på stranden dök Roger upp silvermålad som viking. Starkt av Teodor att skämmas bara lite! På ledig tid rider Lotta och Roger ut och sjunger countrylåtar på hästryggen. Vad roliga de är!

30 grader i februari är inte lika roligt. Majlis har kommit till Thailand med sin elaka rullstolsburna man Bengt. Det var underbart att se hur hon levde upp när hon smet ut från hotellet och lärde sig både dyka och köra moped. Men i går shoppade hon bara hysteriskt med sin döda mans kort. Hon har råkat knuffa till honom så han dött men inte vetat vad hon ska göra med kroppen. Han sitter kvar på hotellrummet med en grön handduk över sig.

Kajsa har haft en stroke och lämnat Sverige med sina två döttrar. Hon måste ta det lugnt för att överleva, har läkarna sagt. Men hon är en ska bara-människa. Hon börjar bygga ett hotell på en paradisö. Chan, en thailändsk vän från en tidigare resa har samma idé. Kajsa fastnar i konkurrensens garn. Hennes dotter har i alla fall spårat upp Chans son som av fadern satts i kloster för att bli fri från droger. Mellan de unga tu håller något fint på att växa fram långt bortom föräldrarnas jordbundna ofrihet.

Glenn som är i fyrtioårsåldern söker en kvinna. Han åker på flera smällar och blir lurad. Men inte av Oh. Hon försöker få sin ensamstående syster att nappa fast hon själv börjar bli kär. Hennes hemlighet är att hon förut varit en man. Hon kan aldrig ge Glenn det barn han vill ha.

Det är ganska tillspetsat i dramaserien. Det är dystert men också lite hoppfullt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar