27 augusti 2013

Spänning på Gotland (Anna Jansson, När skönheten kom till Bro)

Det är ganska riskfritt att resa bort utan att ha en bok med sig. De finns att köpa på många ställen, i kiosker och snabbköp. På färjan till Gotland köpte jag passande nog en deckare av Anna Jansson: När skönheten kom till Bro. Hon använder sig som Mari Jungstedt av vad Gotland har att erbjuda som litterärt landskap. Jag har läst en tidigare spänningsroman av henne. Det var Främmande fågel som handlade om när fågelinfluensan drabbade ön. Den köpte jag på en bensinmack i Visby. Det var några år sedan, men jag minns att jag tyckte att den var bra. Filmen Inte ens det förflutna såg jag som bygger på en roman av Anna Jansson med samma namn. Den har jag skrivit om här. Den var så spännande som den skulle vara. Jag ser i Svenska Dagbladets tv-tablå att i kväll börjar Svart fjäril, en serie om fyra avsnitt. Den baseras på romanen som kom 2009.

Ni som läst Anna Jansson känner också Maria Wern som sköter utredningarna, inte sällan med fara för sitt eget liv. Hon hör inte till de nerdekade och olyckliga poliser som vi ibland finner i litteraturen. Men lite kärleksproblem har hon förstås.

Det är medeltidsvecka i Visby, människor går utklädda. En grupp ägnar sig åt lajvspel. Det komplicerar både handlingen och läsningen. De medverkande har ett namn i det privata livet och ett annat i lajvet. Jag lär mig en del om företeelsen som jag visste fanns men inte satt mig in i. Författarens kunskaper imponerar och framför allt hennes förmåga att dra nytta av den mystik som skapas av en vacklande verklighet. Så försvinner också en ny medlem, en ung flicka som har vuxit upp i en familj med mörka hemligheter. Vart har hon tagit vägen? Håller hon sig frivilligt borta? Eller har hon fallit offer för någon ondskefull mördare? Flera mord ska det bli i alla fall innan vi får gåtans lösning.

En något seg start tyckte jag att det var, men det behövs mycket material för att bygga upp ett intrikat händelseförlopp. Någonstans i mitten var jag fast.

En del av mördarens motiv var lite svårköpt. Fram till dess var det på det stora hela god underhållning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar