10 augusti 2016

Värdefull bekantskap i Güstrow (Ernst Barlach)

Jag köpte vykort av några av mina favoriter. T v Das Wiedersehen (Christus und Thomas), foto andrehamann.com, i mitten Frierendes Mädchen, foto Susanna Förster, t h Lehrender Christus, foto Uwe Seemann. 
När vi var hos vänner vid tyska Östersjökusten gjorde vi en utflykt till Güstrow och Ernst Barlach-museet. Barlach var en ny bekantskap för mig, fast jag hade hört namnet förut. 1953 kunde Gertrudenkapelle i Güstrow öppna. Verk av honom finns också att beskåda i kyrkor i nordöstra Tyskland.

Barlach var skulptör i den expressionistiska skolan, en av de riktningar som förbjöds av nazisterna. Konstakademien i Mûnchen hade 1925 upptagit Barlach som hedersmedlem, men efter nazisternas maktövertagande 1933 beslagtogs 400 av hans verk från konsthallar och museer. Han förbjöds att arbeta som konstnär.

1937 öppnades i München en utställning under rubriken Entartete Kunst i propagandasyfte. Barlach hörde till de representerade konstnärerna. Deras "urartade konst" var något man skulle förfasas inför. Det är svårt att förstå när man ser Barlachs varma figurer. Med medvetet enkla medel skapar han innerliga känslor. Ett kristet perspektiv finns också med. Men som vi vet ville Hitler omvandla den kristna kyrkan till en nazistisk sådan.

Barlach, som föddes 1870, studerade både i Dresden, Hamburg, Paris och Florens. Han flyttade 1910 till Güstrow där han verkade som fri konstnär. Han dog 1938 i Rostock av en hjärtåkomma och är begraven på kyrkogården i Ratzeburg, där han bodde under en stor del av sin barndom.

För vidare information se www.ernst-barlach-stiftung.de.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar