23 juni 2012

Vem är jag att döma? (Stefan Einhorn, Änglarnas svar)

Stefan Einhorns Änglarnas svar är en helt fantastisk liten roman som nu finns i pocket. Sju personer får i var sin berättelse bidra med sitt svar till gåtan Hanna. Hon är en ung kvinna som har överlevt förintelsen - men till vilket pris. Hon är bärare av djupa svåra hemligheter. Hennes liv i Sverige skapar nya komplicerade relationer.

Berättelserna ser ut som noveller med en poäng på slutet som ställer en ny fråga. Ett avslöjande brev spelar en roll och en stor summa pengar. Var kommer de ifrån? Ja, boken är en riktig bladvändare.

Den är inte bara spännande utan ställer också moraliska frågor på sin absoluta spets. Visst har det skrivits många böcker om andra världskriget, gettona och koncentrationslägren. Det som utspelar sig decennierna efter kriget i Änglarnas svar går tillbaka till det som hände i gettot i Łódź under judiska rådet och Chaim Rumkowskis ledning. Det är ämnet för Steve Sem-Sandbergs roman De fattiga i Łódź. Den är dock en grundlig och detaljerad undersökning som jag inte har orkat ta mig igenom. Stefan Einhorns styrka är att han finner de rätta ingångarna i skeendet och fokuserar de kritiska avgörande situationerna på individnivå.

Författarens föräldrar, Nina och Jerzy Einhorn, dyker upp på ett ställe när en av personerna söker upplysningar om Hannas försvunna syster. Har denna gripande historia en verklighetsbakgrund? Nej, den är fiktiv, säger Stefan Einhorn i en intervju som tv4 gjorde förra sommaren. Han började med att skriva en novell om en man som blev kär i familjens barnflicka. Men föräldrarnas bakgrund som överlevare finns där förstås.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar