8 juli 2012

Semester i Polen, del 1 - färdmedel

Jag och Örjan har kommit hem från två veckors semester i vårt grannland Polen - bara Östersjön skiljer oss åt. Vi har varit i Polen förut: över gränsen till Świnoujście på utflykt under en Tysklandsresa, ett annat år rundtur i östra Polen och en badvecka ute vid Krynica Morska. En gång utforskade vi trestadsområdet som inkluderar Gdansk, Gdynia och Sopot.

Nu besökte vi Kraków, Warszawa, helt kort Gdansk och stannade en vecka i Władysławowo för att bada och sola. Det blev en del sådant, men vädret var ostadigt. Jag vill dela med mig av våra upplevelser. Kanske kan jag också ge information som är till nytta för dem som själva blir intresserade av en Polen-semester.

Färdmedel

Vi flög med Wizzair från Skavsta till Katowice, cirka sex mil från Kraków. Biljetterna kostade ett par hundralappar per person. Men det var till viss del för att jag vägrade alla tillägg. Alltså reste vi med endast en kabinväska var under två veckor. Bra i och för sig, eftersom vi skulle åka tåg också. Vi anlände sent så jag hade beställt rum på ett hotell invid flygplatsen. Det var helt okej och tyst fast det låg så nära. Vi tog taxi till hotellet, men när vi skulle till Kraków dagen därpå skjutsade man oss från hotellet till flygplatsen för vidarebefordran med transferbuss.

Efter några dagar i Kraków blev det tåg till Warszawa. Det tog tre timmar och var billigt. Men jag har inte memorerat alla priser.
Kulturpalatset, en gåva från Stalin, är det första man ser när man kommer ut från stationen i Warszawa
Tåget till Gdansk tog sex timmar, orimligt lång tid för 39 mil. (Mellan Kraków och Warszawa är det 35 mil.) Den polska infrastrukturen befinner sig till och med under svensk nivå på den sträckan. Det handlar nog om spårbrist där också.

Jag kanske ska säga att det går bra att köpa biljetter på plats. De flesta människor är mycket tillmötesgående och vänliga överlag i Polen, fast engelskan är dålig. Någon enstaka person talar tyska, som taxichauffören i Gdansk. Men just i luckorna på järnvägen kan det vara bra att skriva upp det man vill ha. Där kan det finnas kärva damer som inte vill eller kan prata engelska. På grund av fotbolls-EM hade centralstationen i Warszawa engelskkunniga, förmodligen studenter, som biträdde vid biljettköp och annat.

Från Gdansk till Władysławowo tog vi först tåg till Gdynia. Där bytte vi till ett som gick ut på Hel-halvön. Två timmar tog det sammanlagt.

Vi flög hem från Gdansk, också med Wizzair. De flygbiljetterna var ett par hundralappar dyrare. På stationen i Władysławowo köpte vi biljett till Sopot, för Örjan mindes att det var en lagom taxiresa därifrån till flygplatsen. Men tåget segade sig fram och stod länge på stationerna. Vi bestämde i all hast att stiga av stationen före, i Gdynia, och ta taxi därifrån. Chauffören talade bara polska, men efter en kort stund uppfattade han ordet "airport". Nu var saken den att vi inte hade tillräckligt med kontanter kvar, och han tog inte kort. Det hade vi listat ut innan, men resan blev lite längre och dyrare än vi tänkt. Vi bad honom vänta när Örjan gick in i terminalen för att ta ut pengar i bankomat. Där fanns det ingen bankomat som fungerade! Klockan tickade på. Det var 40 minuter kvar till flygets avgång. Men när Örjan var inne i hallen fick jag utan några andra problem än språket igenom att vi skulle skicka de 50 złoty som fattades från Stockholm. (En złoty står i 2,25 kr ungefär.) Jag fick ett namn och en adress. Tack och lov att det var en snäll man! 

4 kommentarer:

 1. I Polen var jag då för första gången. Vid ett tillfälle åkte jag med några vänner till Warszawa. En kväll bestämde vi oss för att gå till en klubb och äta gott. Vi hamnade på New Orleans Gentlemen's Club & Restaurant. Ett härligt ställe. Jag kommer att besöka det igen vid närmaste tillfälle.

  SvaraRadera
 2. Roligt att du läste! Det finns otroligt mycket att upptäcka i Polen. Jag tror att alla som åker dit blir glatt överraskade. Billigt och trevligt. Fina stränder vid Östersjökusten.

  SvaraRadera
 3. Arrangerar man en svensexa så är det bäst att resta till Polen. Fin underhållning, sköna dansare. Vi har festat hela natten på New Orleans Gentlemen's Club & Restaurant. Detta ställe har gjort ett stort intryck på oss.

  SvaraRadera
 4. Det bästa utbudet av alkoholdrycker hittar ni på New Orleans Gentlemen's Club&Restaurant. Jag har aldrig sett ett sådant erbjudande förut!

  SvaraRadera