26 augusti 2012

Segdragna upptåg (Förälskad i Rom)

Flera historier har Woody Allen vävt in i Förälskad i Rom. En amerikanska blir kär i en ung advokat som visar henne vägen till Fontana di Trevi. Woody Allen själv spelar hennes far som är en pensionerad operaregissör. Han vill ha något att göra och blir överförtjust när han får höra dotterns blivande svärfar sjunga i duschen. Kruxet är att det bara är i duschen han låter som en operasångare. Men det löses på ett originellt sätt.

En student som redan har en fästmö råkar ut för en trolös förförerska. En medelålders man, som tidigare bott i samma kvarter men nu är på besök som turist, beledsagar honom som en moralisk varnande sufflör. Hans ideliga uppdykande blir rätt så påfrestande för tittaren också tyvärr.

Ett nygift par som tänker etablera sig i den eviga staden ändrar sina planer efter farsartade kärlekskaruseller på var sitt håll. Allt inleds med att en högbröstad glädjeflicka i röd åtsittande klänning (Penélope Cruz) ramlar in på den unge mannens hotellrum när hustrun är ute för att leta efter en frisör.

En anonym kontorist spelad av Roberto Benigni blir plötsligt och obegripligt berömd, intervjuad i tv, bjuden på premiärer och får fler kvinnor än han orkar med.

Det är fyndigt i vissa delar. Men en del uppslag används för länge och blir tjatiga som det med kändisskapet. Mest skrattar jag åt Woody Allen själv. Han är en bra skådis.

Kanske har jag sett för många komedier på sistone. Mina två vänner som var med den här gången tyckte mer om filmen än jag. De tyckte den var rolig med härlig Romstämning och att Woody Allen som filmmakare fortfarande var vital.

Jag håller med SVT:s Fredrik Sahlin som ger en tvåa till Förälskad i Rom och en fyra till Cockpit. Ni som ännu inte har sett Jonas Karlssons förvandlingsnummer: Gå!

1 kommentar:

  1. Håller definitivt med din tolkning av filmen "Förälskad i Rom". Förutom underbara Rom-miljöer tyckte jag den hade för många historier att hålla igång och replikerna många gånger var både lustiga och tagna från det blå. För mig blev det nog mer 1,5 av 5! //Frida

    SvaraRadera