Att leva helhjärtat är en ruskigt uppfordrande boktitel, tycker jag, trots att den inte formuleras i imperativ. Undertiteln är: "Inspiration från Franciskus av Assisi". Ted Harris, präst i Adolf Fredriks församling i Stockholm och frilansjournalisten Carolina Johansson vill ge ett av den katolska kyrkans mest betydelsefulla helgon en plats i vår egen tid. Deras tajming är perfekt. Samma dag som den nye påven framträdde med sitt namn Franciskus lämnade de sitt manus till trycket.
Påven föddes som Jorge Mario Bergoglio och var ärkebiskop i Buenos Aires när han blev vald. I Argentina har Franciskus gjort sig känd för sitt engagemang för fattiga, bland annat genom att be argentinarna att inte resa till Rom när han blev utnämnd till kardinal utan hellre skänka pengarna till behövande. Han har också uppmärksammats för sitt enkla leverne som inneburit att han bott i en mindre lägenhet i Buenos Aires och avstått från privatchaufför. I stället har han gärna använt sig av kollektiva transportmedel
Det finns en hel del biografier om den helige Franciskus. Den första skrevs redan på 1200-talet av en av bröderna i den inre kretsen, Thomas av Celano. Många legender har också nedtecknats som den att han skulle ha blivit stigmatiserad, genomborrats av spikar på händer och fötter och blött ur ett hål i sidan. Att få sår liknande dem Jesus fick då han korsfästes ses i kyrkohistorien som en gåva till dem som inriktar sina liv mot att bli så Kristuslika som möjligt. De får då också del av hans lidande. Andra legender handlar om att Franciskus predikade för fåglar och att de och andra djur tydde sig till honom. Han är i dag Italiens skyddshelgon och även ekologins speciella helgon.
Inte mycket är bevarat av det han skrev för egen hand, men i boken har författarna med dikten Solsången som Franciskus skrev då han låg för döden 45 år gammal. Det är en enda lång lovsång till skaparen och hans skapelse: solen, månen, vinden, vattnet, elden och allt som bär frukt. En annan skrift, Brevet till alla troende, nämns ett par gånger. Då blir jag nyfiken. Jag skulle vilja veta något om vad det innehöll mer än att det var tänkt som ett stöd för de troende i vardagen.
Franciskus föds 1181 i Assisi i en rik köpmannafamilj. 1202 deltar han i strider mellan sin hemstad och grannstaden Perugia. Han blir tillfångatagen. Året i cellen innan han blir fri kan ses som en första station på hans andliga utveckling. Några år därefter beslutar han sig för att delta i krig igen men ändrar sig under en övernattning i Spoleto. Senare under ett besök i San Damiano hör han hur Gud talar till honom. Han hamnar i konflikt med sin far och lämnar hemmet för att leva som fattigmunk. Allmänt betraktas han som den mest Kristuslika av helgonen. Han besöker sjuka och fattiga och restaurerar kapell. Många vill ansluta sig till honom. Brödraskapet växer lavinartat till 5 000 anhängare sedan Franciskus fått påvens godkännande. En ung kvinna, Klara, känner sig också manad och hon får Franciskus hjälp att bygga ett kloster för kvinnor.
I dag finns det cirka 35 0000 "mindre bröder" som de kallades under Franciskus tid och som lever i den första orden. Dessutom finns det ungefär 1 000 klarissor i den andra orden. Franciskus skapade också en lekmannaorden som ger en form för hur man utan att vara munk eller nunna kan leva mer i enlighet med det gudomliga och i sin vardag skapa ett helare liv. Ted Harris tillhör denna tredje orden som nu omfattar mer än en miljon kvinnor och män.
För att återgå till det uppfordrande: Författarna skriver att vi inte ska bli som Franciskus och göra precis det han gjorde. Vi ska bli oss själva helt och fullt. Där får vi emellertid som honom förlita oss på att Gud har en plan med våra liv. Mer än trossatser handlar det om tro som en relation. Vi får öva oss i tillit: Det finns någon som vill vårt väl och vakar över oss.
I en radiointervju kan ni höra Ted Harris och Carolina Johansson själva berätta.
Jag fann boken intressant och i viss mån inspirerande.
SvaraRaderaOxå jag vill gärna läsa hela Brevet till alla troende, har du lyckats hitta det.
Har själv sökt en hel del på nätet men utan framgång.
Hoppas du vill dela med dig av länk eller annat där jag kan finna texten!
Vänligen Sara
Hej Sara!
RaderaJag är ledsen, men jag har inte varit så flitig som du och sökt efter brevet. Om jag hittar det ger jag dig gärna länken.
Vänlig hälsning
Anne-Charlotte
Hej igen!
RaderaVid en snabbtitt på Google hittade jag en länk till två kapitel av brevet. Vet inte om det finns fler.
http://sekularfranciskan.se/sida2.html
Anne-Charlotte