26 maj 2013

På väg mot frigörelse (Den gröna cykeln)

Den gröna cykeln (2012) :
En känsla av instängdhet. Det får jag när jag ser Den gröna cykeln som är den första film som spelats in i Saudiarabien, dessutom med en kvinnlig regissör, Haifaa Al-Mansour. Handlingen är osentimentalt, enkelt och lite långsamt berättad. Men det gör att man känner att det är äkta. Vi får lära oss mycket om vardagen i en annorlunda kultur.

Tioåriga Wadjda som spelas av Waad Mohammed är huvudperson. En pojke hon känner har en cykel, och Wadjda drömmer om att få köra i kapp med honom. Hon fastnar för en grön cykel som hon ser levereras till en butik. För att ha råd att köpa den anpassar hon sig till den grad att hon vinner en tävling som handlar om att recitera verser ur Koranen. Men räcker det? Cykla är inget som flickor ska ägna sig åt.

De får inte heller köra bil, så de måste ha chaufför. Flickor går naturligtvis i en skola enkom för flickor, och lärare och rektor vakar över deras moral in i minsta detalj.

När mannen i huset har andra män på besök får frun ställa maten på golvet utanför en stängd dörr. Ingen ska få se henne när hon är hemma utan de lager kläder hon tar på sig när hon går ut. Wadjdas pappa är stolt över fruns matlagningskonst. Men varken det eller något annat hindrar honom att ta en andra hustru.

På slutet är Wadjda och hennes mamma ensamma. Modern stöder Wadjda i hennes frihetslängtan. Det är det viktiga och positiva i filmen. Det lovar gott för framtiden. Även i verklighetens Saudiarabien kämpar kvinnor på för att skaffa sig ett större utrymme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar