4 juli 2018

Heliga kors kyrka i Ronneby har en grym historia

Heliga kors kyrka, Ronneby
För en vecka sedan stod min man och jag utanför Heliga kors kyrka i Ronneby och väntade på att någon skulle öppna kyrkporten. Klockan var 10 på förmiddagen, och vi hade sällskap av tre unga tyskor. Äntligen kom någon.

När vi strosat omkring inne i kyrkan ett tag hördes psalmsång på tyska. Flickorna hade tagit plats vid pianot framme i koret. Ett fint initiativ.

Blekinge kristnades på 1000-talet av biskop Egino i Dalby. Han finns avbildad på ett fönster av sent datum. Upphovsmannen är Halmstadsgruppens Erik Olsson.Kyrkan byggdes under slutet av 1100-talet. Den är Ronnebys enda bevarade byggnadsverk från medeltiden.

Men det finns bara ett medeltida föremål bevarat. Det är triumfkrucifixet från slutet av 1400-talet. Varför finns inget annat kvar? Orsaken är plundringen av kyrkan under Ronneby blodbad 1564. Erik XIV hämnades då sin avlidne far Gustav Vasa för stadens uppträdande under Dackeupproret 20 år tidigare. Två tusen personer mördades, även inne i kyrkan, därav många kvinnor och barn. Staden skattades på ett väldigt byte och brändes ned. Den utplundrade kyrkan stod emellertid kvar.

Känner ni till denna händelse? Det gjorde inte jag. Svensk historieskrivning har i stort sett förtigit detta grymma förlopp. I kyrkan finns dock en gammal dörr som är brandskadad och har tydliga huggmärken. Den vittnar om det hemska överfallet den 4 september 1564.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar