25 mars 2022

Putin och Gud


Sedan Vladimir Putin tillträdde som president har han varit den rysk-ortodoxa kyrkans man i Kreml. Han står nära Kirill, patriarken i Moskva. Putins mor lät döpa honom hemligt under kommunisttiden, men det är svårt att säga något om hans personliga förhållande till Gud. Däremot förefaller det orättfärdiga och brutala kriget i Ukraina ingå i en religiös plan. Det heliga Ryssland kämpar mot Antikrist i gestalt av västvärldens dekadens. Det är sådana tankar som omfattas av den ryska eliten.

Gud, hjälp det ukrainska folket! Jag vill ropa, men det är inte lätt att be nu. Ondskan verkar tydligt, och då infinner sig det eviga teodicéproblemet. Hur kan Gud vara både fullkomligt god och allsmäktig när det finns ondska och lidande? Ibland besvaras frågan med den fria vilja som människan fått.

En vinkling finns hos den nederländska författaren och mystikern Etty Hillesum som dog i Auschwitz. Dagböcker av hennes hand finns bevarade. Hon levde redan före lägret i visshet om att hennes folk, judarna, var utsatta för utplåning. "De är ute efter att krossa oss fullständigt." Förintelsen har sin särställning, men de orden skulle kunna uttalas av Ukrainas folk i dag. 

Hillesum talar till Gud och säger att "ingen är i deras klor som är i din famn". "Men en sak har blivit alltmer klar för mig: att Du inte kan hjälpa oss, att vi måste hjälpa Dig för att hjälpa oss, att vi måste hjälpa Dig för att hjälpa oss själva. Och att det är det enda vi klarar av dessa dagar och att det är det enda som egentligen betyder något: att vi bevarar en liten bit av Dig, Gud, i oss själva."

Jag såg ett tv-inslag om en mor som flytt från Ukraina med sina barn. Deras första bostad i Sverige var en husvagn. Där hade hon ställt upp en ikon. Hon hade förtröstan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar