23 augusti 2012

Film som ställer frågor (Barbara)

Året är 1980. Barbara kommer som läkare till en mindre östtysk kuststad. Presentation inför de nya kollegerna på sjukhuset är överflödig. Alla vet att hon har förvisats dit från Berlin för att hon har ansökt om utresetillstånd. Utanför hennes slitna lägenhet vaktar säkerhetstjänsten. Om hon har lyckats röra sig utanför dess radie "hälsar man på", river runt bland hennes tillhörigheter och gör kränkande, plågsamma kroppsvisiteringar i badrummet.

Hon planerar mycket riktigt att fly med hjälp av sin västtyske fästman. Men hon lyckas inte hålla den distans hon önskar till arbetskamrater och patienter. Medan förberedelserna pågår involveras hon mer och mer i andras öden. Människor lider på grund av regimen eller har allmänmänskliga problem. Barbara som spelas av Nina Hoss är från början stel och oåtkomlig, men hon tinar upp inför en ung flicka som rymt från en uppfostringsanstalt. Hon kommer att ställas inför svåra val.

Vi har själva vänner från före detta Östberlin. R. är som sin fru kemist, och östtyska staten försökte värva honom som industrispion i väst. Där skulle han få möjlighet att utveckla de intressen man luskat ut att han hade. Men svaret blev nej. Hans kristna tro förbjöd honom att ägna sig åt sådan verksamhet.

Det är det filmen handlar om: moral kontra egen bekvämlighet. Det är spännande och sevärt.

2 kommentarer:

 1. Nu har även vi sett och även jag har skrivit om denna förträffliga film.

  Tack för rekommendationen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att ni också sett! Jag läste med intresse dina reflexioner kring filmen. Visst var man med när det begav sig, på resor och besök hos vänner. Det är nu historia, och vi förstod genom dem vi känner att barnen är trötta på att höra talas om den tiden. AC

   Radera