19 september 2012

Förhöjd livskänsla (En oväntad vänskap)

Det var medlemskväll i går på SF. Det bjöds på popcorn och läsk och visning av En oväntad vänskap som har premiär på fredag. Salongen var fullsatt. Är det gratis så är det. Men den här filmen är värd att betala för. Man får två timmars fransk feel good.

Philippe är en medelålders förmögen änkling som blivit förlamad efter en skärmflygolycka. I sitt hus på chic Paris-adress har han ett helt hov av anställda. Men det är hög personalomsättning. När det är dags för nyrekrytering av personlig assistent sitter ängsliga män med hem- och socialtjänstmeriter i portföljen och väntar. Då tränger sig en stor svart kille förbi. Han vill ha en underskrift på att han sökt jobbet. När han har tre underskrifter kan han lyfta sitt bidrag.

En sådan man som Driss vill Philippe ha, inte någon som lägger huvudet på sned och tycker synd om. Men kulturkrockar blir det. Det är mycket de som utgör de komiska poängerna. Driss kommer från quartier difficile och är nyligen utsläppt från fängelset. Hans mamma som inte är hans riktiga mamma har kastat ut honom. Hon orkar inte med hans svek längre.

En härlig scen är när Omar Sy i Driss gestalt rockar loss till Earth, Wind & Fire på Philippes födelsedagsfest. Efter en stel påbjuden klassisk konsert lättar han upp stämningen på ett underbart sätt. Ett videoklipp finns att se på SF:s hemsida.

Men kulturutbytet är ömsesidigt. Philippe tar med sig Driss till konstutställning med dyra non-figurativa tavlor. Den unge mannen blir inspirerad och vips har han fått en tavla såld. Fast inte utan välvillig list från sin arbetsgivare.

Filmen bygger på en sann historia som enligt eftertexten får ett lyckligt slut. Det är Driss som har fungerat som matchmaker. Slutet gott, allting gott. En uppfriskande komedi är det.

1 kommentar: