6 september 2013

Jag ger upp - igen (Louise Boije af Gennäs, Blå koral)

Som sagt: Jag har hamnat fel ett par gånger i min läsning i sommar. Nu handlar det om en lyssnarbok. Min svåger hade gått med i en klubb men ångrat sig. Så jag fick tre ljudböcker av honom. Jag hade lagt cd-skivorna till handlingarna när en Facebook-vän gjorde mig uppmärksam på Louise Boije af Gennäs, Blå koral som var en av romanerna. Hon läste med spänning och undrade hur det skulle gå för de inblandade.

Jag förstår av Adlibris att det ska hända något dramatiskt som ställer personernas liv på ända. De kommer att drabbas av ofattbar sorg. Det kan inte hjälpas. Jag har lyssnat många timmar nu utan att stöta på den peripeti som utlovas.

Vad har jag fått ta del av? Boken inleds med att en grupp vänner och släkt firar Sagas dop i Falsterbo, dotter till Sanna och Victor. Lite gnissel uppstår, problem med den äldre generationen. Men Victor är lycklig över att hans fru har så fina och trygga föräldrar. De kommer från Värmland och en annan samhällsklass än de övriga. De har inte behov av att platta till andra.

I ett antal avsnitt får vi följa Liv som äntligen har fått en roll på Dramaten. Det är med stor vånda hon närmar sig sin debut. Hon får ihop det med regissören men är inte kär i honom. Vid Allhelgona reser hon ner till brodern Stefans lantgård i Småland och hjälper honom att röja för den ekologiska odling han planerar. Liv och Stefan möts nu som vuxna människor och kommer förbi rester från uppväxten. Brodern öppnar sig för Liv och berättar om problem i förhållandet till hustrun Pela.

Vi ska förstå att vi har att göra med människor som inte bara flyter ovanpå. Sanna får ångest när barn far illa. Det är 2004 och dramat i skolan i Beslan pågår. Stefan som bryr sig om miljön blir glad över att Ryssland skrivit under Kyoto-protokollet och oroad över att USA inte gör det samma.

Man får väl säga att det är för många ord här också. Författaren tar stora risker när hon låter oss vänta så länge på vändningen. Men språket är inte oävet. Det är levande nog för att göra gestaltningen konkret och precis.

2 kommentarer:

  1. Åh, jag läste ut boken igår och tyckte mycket om den. Kanske för att jag läst del ett i triologin först?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att du fick en fin läsupplevelse! Kanske var det för att du läst den tidigare boken. Men vi upplever böcker olika. Tack för kommentaren!

      Radera