23 september 2024

Högalids församling. Psykologer läser Bibeln: Att bli sig själv

Högalids församling har en serie föreläsningar och samtal som förs under rubriken "Rum för livet". I höst är det tre tillfällen. Se bilden till vänster! Igår var det första. Psykologerna Camilla von Below och Karolina Isberg har en podd som de kallar "Psykologer läser Bibeln". Samtalsvärden, prästen Joakim Kohls frågade varför de valt Bibeln som utgångspunkt. De svarade att det var för att det fanns så många berättelser och möten mellan människor där. Bibeln är tidlös medan psykologin är präglad av vår tid. 

Söndagens evangelium var Matt 6:19-23. De sista meningarna lyder: "Kroppens lampa är ögat. Om ditt öga är ogrumlat får hela din kropp ljus, men om ditt öga är fördärvat blir det mörkt i hela din kropp. Om nu ljuset inom dig är mörker, hur djupt blir då inte mörkret." Texten skulle vara utgångspunkt för samtalet. Den sista meningen kan handla om att inte ta miste på vad som är sant. Vad är det som är ljuset? Vad är mörkret?

Ämnet att bli sig själv, att bli autentisk rörde sig dock mest inom den psykoterapeutiska sfären. Det talades om att hitta den sanna känslan, den som kunde vara dold bakom den första som kommer till en person i kris. Döljer sig kanske sorg bakom vreden? Sanningen kan ge frihet till handling, om man kan ta in verkligheten och orka se hur saker är. Från barndomen kan en person ha fått skadliga anknytningsmönster. I dialog med en terapeut eller andra kan man få insikt om att man inte behöver anstränga sig för att få kärlek. Men det är inte fritt fram att skylla ifrån sig. Med processen följer ansvar. Det kan handla om att man måste värna sig själv, men man kan inte i alla lägen hävda att så här är jag. En autentisk gnällspik blir inte uppskattad.

Hur känner man då att man är sig själv? Det kan komma i glimtar. Autenticiteten kan vara en upplevelse av fördjupad glädje, en lugn och trygg närvaro. Är det själviskt att sträva efter att bli sig själv? Nej, menade båda psykologerna. Om man har kontakt med sig själv och sina känslor, om man är grundad kan man öppna sig för gemenskap med andra människor. 

10 september 2024

En påminnelse om pandemin (Birgitta Holmer, Om dagen. Tankar om nu och då under pandemin)

Pandemin ser vi ut att ha glömt ganska snabbt. En påminnelse får vi av Birgitta Holmer i hennes anspråkslösa bok "Om dagen". Dottern har föreslagit att Birgitta ska skriva en timma om dagen för att dokumentera den speciella tillvaro som vi alla hamnade i våren 2020. Birgitta, som är född 1935,  har också blivit änka. Det finns alltså anledning att fundera över ordet ensamhet. 

Författaren känner sig inte övergiven av den avlidne maken. Han finns närapå fysiskt i hennes närhet. Det är inget mystiskt med det, skriver hon. De hade också en fantastiskt fin sista tid tillsammans. Hon kan trivas i sin ensamhet och mår särskilt bra när hon skriver. Då känner hon att hon åstadkommit något. 

Men Birgitta har också en nära vän och granne som hon kan umgås med på balkongen. Hon har barn och barnbarn. Fast umgänget ska ske utomhus. Helst ska man inte heller åka kollektivt. Så när Birgitta framme i juni ska till sin frisör i Gamla stan beger hon sig dit med hjälp av sin rollator. Det tog en trekvart. Författaren bor i ett av Blomsterfondens hus vid Skanstull. Ännu mer imponerande är att hon gick till Odenplans läkarhus. Det blev 4,2 kilometer i varje riktning. När hon behöver handla något vinkar hon åt personalen att komma ut till henne. 

Sofias gymnastik på tv blir en ny vana för många. På gården mellan husen finns också sittgymnastik för de gamla eller "äldre äldre" som Folkhälsomyndigheten sade. Birgitta verkar inte ha några problem med restriktionerna. Sveriges frivillighållning" tycker hon är bra.

Birgitta läser mycket, både prosa och poesi, skriver också dikter själv. Hon citerar sådant som betyder mycket för henne. En omtyckt poet är finlandssvenske Claes Andersson. P O Enquist som dog i april 2020 var viktig för henne. Hon läser akademiledamoten Sara Stridsbergs roman "Kärlekens Antarktis". Den är nästan olidligt smärtsam, skriver hon, men vacker. Hon förfasar sig annars över akademiens tillstånd. Anna-Karin Palms biografi över Selma Lagerlöf, "Jag vill sätta världen i rörelse", får också hennes uppmärksamhet.

Tankarna om gången tid kommer till henne spontant i drömmar eller vaket tillstånd. Där vimlar det av människor, familj, släkt och vänner. Hon delar med sig av minnen från barndomen och andra världskriget. I samband med äktenskapet och barnen antyds något mörkt utan att gestaltas närmare.

"Om dagen" är en lättillgänglig bok, skriven på en enkel men god svenska.