Kristi förklaring av Lars Gerdmar |
Helena har i sin forskning specialiserat sig på den svenska litteraturens möte med det bysantinska. Där finns författare som Gunnar Ekelöf, Hjalmar Gullberg, Tito Colliander, Birgitta Trotzig och Ingemar Leckius med flera. Rubriken för torsdagens "Under ytan" var "Bländade av det osynliga - att komma nära ikonen". Helena kom förra året ut med boken Ikon och ekfras. Studier i modern svensk litteratur och bysantinsk estetik. En ekfras är en text som beskriver ett konstverk, i detta fall en ikon. Helena visade hur ekfrasen hos Birgitta Trotzig och Ingemar Leckius inte bara beskriver utan skriver fram ikonen för betraktaren. Leckius dikt "Själens berg" innehåller också ett "vi" som placerar läsaren inne i händelsen. Efter Kristi förklaring "återvänder vi till vardagen / med munnen full av jord / och ögonen svedda./ Men natten är hädanefter / ljusare än dagen."
Ikonerna från den ortodoxa kyrkan syns mer och mer också i den protestantiska. Speciellt för ikonen är bland annat dess ljusförhållanden. Inga skuggor finns och den är målad i ett plan. Men från ikonen utgår det oskapade ljuset, det mystiska kanske man kan säga, som inte kommer från solen men djupt inifrån den andliga upplevelsen.
Jag kan mycket lite om ikoner, men det är onekligen en värld värd att upptäcka. Jag har i alla fall en liten ihopfällbar ikon i min handväska som jag fick vid ett samtal under en svår period. Den består egentligen av tre pyttesmå ikoner, i mitten Maria med Jesusbarnet och vid sidorna de två ärkeänglarna Gabriel och Mikael. Den stod på sängbordet under en sjukhusvistelse. Nu när jag är frisk fortsätter jag att bära den med mig överallt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar